De Pomodoro techniek.

De Pomodoro techniek is een methode om meer structuur aan te brengen aan een drukke  werkdag. De techniek is ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo.

Hij gebruikte voor deze techniek een timer en dit was een kookwekker in de vorm van een tomaat. (Pomodoro)

Bij deze techniek gebruikt men een timer om een blok van 25 minuten af te zetten. (Dit noemt men één Pomodoro).

Gedurende deze 25 minuten werkt men heel geconcentreerd aan één afgebakende taak. Let op: de Pomodoro kan niet opgedeeld worden. Als de taak niet af is dan neemt men deze taak met misschien een kleine extra taak mee naar de volgende Pomodoro.

Tussen twee Pomodoro’s in zit drie tot vijf minuten pauze. Na vier Pomodoro’s mag er een langere pauze genomen worden tussen de 10 en 15 minuten.

De techniek bestaat uit vijf stappen:

Stap 1: Verzamel alle activiteiten die nog gedaan moeten worden op een vel papier. Maar verzamel ook echt alles!

Stap 2: Plaats de gevonden activiteiten nu in de vorm van 25 minuten taken op een nieuw vel papier. Met de meest urgente taak (Pomodoro) als eerste.

Stap 3: Zet een timer op 25 minuten en begin aan de eerste Pomodoro op de takenlijst. Deze 25 minuten zijn heilig en zorgen ervoor dat de focus blijft op de gekozen taak.

Stap 4: Na de 25 minuten, stop met de taak ook al is hij misschien niet af en neem even pauze (3 tot 5 minuten). Dit om het brein de tijd te geven om te resetten en daarna weer fris door te kunnen gaan met de volgende Pomodoro.

Stap 5: Na vier Pomodoro’s (ongeveer 2 uur werk) is het tijd voor een lange pauze. Ongeveer 10 tot 15 minuten. Genoeg tijd om even een paar stoelyogaoefeningen te doen, een ommetje in de buitenlucht te maken of een gezonde snack te nemen.

Dit maakt het brein ontspannen en het lichaam gezonder. Verder draagt het bij aan een aangename en prettige werksfeer omdat er structuur en duidelijkheid is.

(Deze tekst is vrij vertaald uit Wikipedia en https://timemanagement.nl/pomodoro-techniek/  van Gerald Essers, Oprichter TimeManagement.nl (onderdeel van TIJDwinst.com)