Critical Alignment Yoga

Cay5 (2) Cay 4

Deze yogalessen zijn gebaseerd op het concept Critical Alignment. 

Elke week ligt het accent op een specifiek deel van het lichaam of een type oefening.  Maar het uitgangspunt is altijd de wervelkolom. Iedere les is anders, maar bestaat toch altijd uit een afgerond geheel: voorbereidende oefeningen, voor- en achterover buigingen, omgekeerde houdingen, balans- en krachthoudingen en draaiingen. De ademhaling is een essentieel element dat in alle oefeningen terugkomt. De les eindigt met een ontspanningsoefening. 

 Bewegingspatronen 

Spierspanning als gevolg van stress belemmert zowel fysiek als mentaal in bewegingsvrijheid. Een stijf en altijd gespannen lichaam beweegt nu eenmaal moeizamer dan een flexibel lichaam. Bij CAY zal men zich bewust worden van deze spanningspatronen. Het loslaten ervan levert letterlijk ruimte en vitaliteit op. De natuurlijke openheid en lichtheid van houding en beweging wordt weer voelbaar.  

 Stress

Stress is een functioneel onderdeel van het leven. Er dreigt gevaar, je lichaam maakt adrenaline aan en dat geeft je de energie om te vechten of te vluchten. Ervaar je echter vaak stress, dan wordt de spanning niet meer goed afgevoerd en slaat het zich op als spierspanning. Spieren, gewrichten en de wervelkolom  worden stijf. In combinatie met eenzijdige belasting van het lichaam kan dit leiden tot allerlei klachten.

 In CAY zoek men steeds bewust deze stijve plekken op, door druk en rek op de spieren te plaatsen. Waardoor men met  behulp van de adem leert de spanning los te laten. Zodra dat gebeurt, ontstaat er weer beweging. Daarnaast  wordt er gewerkt  aan kracht om die nieuwe open lichaamshouding te ondersteunen en te stabiliseren. Meestal begint de les met een hulpmiddel (o.a. rolletje, stripje) om richting te geven aan de ontspanning en te zorgen dat deze aankomt op de plaatsen waar die bedoeld is. 

Het hoofdstandbankje is bedoelt om aan het eind van de les de wervelkolom en de spieren te stabiliseren in de nieuwe ontspannen houding.

set cay