Hatha Yoga

Hatha yoga (2)Hatha3

De lessen bestaan uit onderdelen van de Hatha Yoga en Jnana Yoga (Yoga van de kennis). Dit houdt in dat er via oefeningen (rek , strek, balans enz.) naar asana’s ( Yoga houdingen) toegewerkt zal worden. Dit alles gebeurt met aandacht en observatie van het eigen lichaam. Door middel van kleine feedback rondes leert men om mondeling kenbaar te maken wat men waarneemt. Waardoor het inzicht in eigen kunnen toeneemt. Verder zal het lichaam soepeler en sterker worden. Het leukste is natuurlijk als dit door zelf waarneming duidelijk blijkt. Tijdens de lessen komen ook ademtechnieken en meditatie aanbod. Hierbij is het de bedoeling de gedachten stroom tot rust te laten komen. Waardoor het hoofd langzaam aan leeg raakt en men echt in het hier en nu kan zijn. Waardoor er ook ontspanning kan ontstaan. De ademtechnieken zijn ter ondersteuning van de lichaamshoudingen en als hulpmiddel bij het mediteren.

Wetenswaardigheden over Yoga en Meditatie

Yoga is al eeuwen oud en komtBoeddha oorspronkelijk uit India. Er is een verhaal waarin men zegt dat Yoga ontstaan is uit één oefening namelijk de Lotushouding. De Lotushouding werd vroeger al door asceten gebruikt om te mediteren. Door te mediteren hoopten ze tot Verlichting te komen. Omdat de Lotushouding veel vraagt van het lichaam werden er oefeningen in meditatieve toestand gedaan om zo meer flexibiliteit te verkrijgen en zo is Yoga ontstaan. De asceten ontwikkelden meer oefeningen en gaven ze de namen van dieren uit hun omgeving en hiermee werden de asana’s geboren. Door de eeuwen heen heeft Yoga zich steeds weer aangepast aan de tijd geest. Er kwamen inzichten en daardoor vernieuwingen en ook werden er dingen achterhaald waardoor ze dus langzaam verdwenen. Dit heeft gemaakt dat Yoga is blijven bestaan en er zijn nog nooit zoveel verschillende stromingen geweest als op dit moment.

Net zoals Yoga is Meditatie al eeuwen oud. Oorspronkelijk heeft de Boeddha Siddhartha Guatama in India onder de Boddhi boom Verlichting verkregen door te mediteren. Hij heeft daarna de rest van zijn leven getracht meditatie aan andere mensen door te geven. Zoals dat gaat zijn er vele vertakkingen gekomen en heeft meditatie zich verspreid over de hele wereld.
De meest oorspronkelijke methodes zijn:  In India Vedanta meditatie, in en rond om Tibet, Tibethaanse meditatie en in Japan Zen meditatie.